Szolnok-Szedeák percről percre

Az utolsó negyedben nyolc ponton tartotta a címvédő a Szedeákot, hiába vezetett végig Nikola Lazic csapata, végül nem sikerült az újabb bravúr.

Teher nélkül léphetett pályára a címcvédő Szolnoki Olaj otthonában Nikola Laziclegénysége. A Szedeák a Vasas legyőzése után egy jó mérkőzés reményében utazott a Tiszaligeti sportcsarnokba. A Szolnok az alapszakasz második helyére hajt, így mindenképpen szerette volna érvényesíteni a papírformát a Szedeák ellen. Ennek ellenére sokkal jobban kezdte a találkozót a vendég gárda, egy 8-2-s első három perccel jelezték a hazaiaknak, hogy nem véletlenül győzték le őket Szegeden januárban. Nem találta a játék ritmusát a Szolnok, nagyon sok hárompontost emeltek rá, de meglehetősen rossz százalékban értékesítették azokat, míg a Szedeák igyekezett kihasználni a címvédő hibáit. 12-4-s vendég vezetésnél kért először időt Kmézics Zoránmester, ezután sikerült is négy pontra felzárkóznia az Olajnak, de egy Boltic triplával 21-14-s szegedi vezetéssel vághattak neki a felek a második negyednek. Az első percekben tartotta a vendég csapat a hét pont körüli differenciát, ám ezután apránként kezdte el lefaragni hátrányát a Szolnok és egy perccel a félidő előtt 32-32-nél utol is érte ellenfelét. A vezetést mégsem sikerült átvenniük, köszönhetően Boltic kései kétpontosának, a nagyszünetben 36-34-re vezetett Nikola Lazic együttese.

A harmadik játékrész kísértetiesen hasonlított az elsőhöz, 37-38 után egy egészen elképesztő 15-0-s futást produkáltak Lilovék. Ebben a periódusban sokat hibázott a Szolnok, a Szedeák pedig igyekezett kihasználni minden egyes rontást. A 26. percben Pavlicevic triplája zárta le ezt a hosszú Olaj-pont nélküli időszakot, de kézben tartotta a mérkőzést a vendég gárda, ám hazaiak nyolc pontra megközelítették őket az utolsó játékrész előtt. Az utolsó negyedben viszont sokat hibázott a szegedi csapat, a Szolnok pedig fokozatosan faragta le hátrányát. Két perccel a mérkőzés vége előtt úgy tűnt, hogy Sulovic borzasztóan fontos kosarat szerez, ekkor 66-60-ra vezetett a Szedeák, innentől kezdve azonban már nem szereztek pontot a vendégek. Pavlicevic vezetésével az utolsó percben átvette a vezetést a bajnoki címvédő, majd egy elrontott Sulovic-kísérlet után Vojvoda zárta le a mérkőzést. A bajnok nyolc pontot engedélyezett a vendégeknek az utolsó etapban, amivel el is döntötte a találkozó sorsát. Az Olaj mindössze néhány másodpercig vezetett a mérkőzésen, de azt a legjobb pillanatokban tette, így bár nagyon közel volt az újabb bravúrhoz – és a címvédő oda-vissza legyőzéséhez – a Szedeák, végül négy ponttal alulmaradt. Nikola Lazic csapata a Kaposvár ellen zárja az alapszakaszt, a somogyiakat vasárnap fogadják hazai pályán Sulovicék.

Ami a statisztikát illeti

Bár előzetesen kalkulálhatott ezzel a vereséggel a Szedeák, az eredmény és a mérkőzés alakulását tekintve maradhat hiányérzet a vendég gárdában, hiszen nagyon közel jártak a bravúrhoz. Nézzük meg, hol múlta felül a címvédő Ciricéket. Ami a legszembetűnőbb, hogy a lepattanó csatát 42-35-re nyerte az Olaj, itt tehát alakult ki különbség, viszont a mezőnyszázaléka a csapatoknak teljesen megegyezik: 43,3 százalékkal értékesítették a mezőnykosaraikat. A Szolnok több mint tízzel több triplát emelt rá ugyanakkor, 30 távolijukból viszont csak nyolc talált utat a gyűrűbe. A Szedeák 19 triplájából is csak öt ment be, nem mondhatjuk tehát hogy hatékonyak voltak ma a triplavonalon túlról a felek. Bár nagyon sok – szám szerint nyolc – labdát adott el, mégis ki kell emelnünk szolnoki oldalról Pavlicevicet, aki 16 szerzett ponttal zárta az összecsapást, ezzel Vojvoda Dáviddal egyetemben a mezőny legeredményesebbjeiként fejezték be a meccset. A Szolnok kapitánya egyébként majdnem mind a 40 percet a parketten töltötte, hatból három triplát vágott be a szegedi gyűrűbe és mindemellett kiosztott öt gólpasszt is. Szegedi részről Boltic zárt a legmagasabb VAL ponttal, számszerint 23-al, de nagyon fontos pillanatokban szórta el a labdát, így hiába jutott 15 pontig, egészen jó mezőnyszázalékkal és tizenegy gólpasszal – így dupla-duplával – a hat eladott labdája végül megbosszulta magát. A vendégek legeredményesebbje ezúttal Lilov volt, aki 17 pontig jutott, de a rá jellemző gyilkos triplák ma hiányoztak a játékából.

 

Férfi kosárlabda NB I/A, 25. forduló

Szolnoki Olaj KK – Naturtex-SZTE-Szedeák 70-66 (14-21, 20-15, 16-22, 20-8)
Szolnok, Tiszaligeti sportcsarnok. Vezeti: Cziffra Csaba, Török Róbert, Mészáros Balázs (Németh Csaba).
Szolnok: Pavlicevic 16/6, Vojvoda 16/9, Barnies 3, Eilingsfeld 4, Andric 8. Csere: Popovic 2, Borisov 13/9, Wittmann -, Tóth A. 8. Vezetőedző: Kmézics Zorán.
Szedeák: Boltic 15/3, Ciric 2, Lilov 17, Juhos 10/6, Sulovic 14. Csere: Wirth 3/3, Filipovics 5/3, Bán -. Vezetőedző: Nikola Lazic.

Online közvetítésünk

VÉGE.

IV. negyed 70-66 (14-21, 20-15, 16-22, 20-8)

40′ 37 másodperc van hátra a mérkőzésből. Sulovic közelije nem jó és Vojvodáé a lepattanó. Aki persze be is dobja a vélhetően döntő kétpontost, 70-66. Nagyon nagyon közel volt a bravúrhoz a Szedeák, de sajnos ez most nem jön össze.

40′ Pavlicevic közelijével átveszi a vezetést a bajnok, 68-66. Lazic mester időt kér.

40′ Az utolsó percbe lépünk, amikor Vojvoda elront egy dobást de a saját lepattanóját szedi össze. Borisov elront egy triplát, Boltic meg már megint visszaadja a Szolnoknak, de kár érte.

39′ Andric egyenlít, 66-66. Lilovot takarja be Pavlicevic, támadhat a vezetésért is a hazai csapat.

39′ Sajnos rögtön egy Ciric eladott labdával folytatódik a játék az időkérés után.

38′ Nagyon rossz pillanatban hibázik Boltic, eladja a labdát, fordulhat az Olaj. Popovic meg is bünteti ezt a hibát két ponttal, már csak kettő a Szedeák előnye, 64-66. Időt kér Lazic mester, iszonyatosan kiélezett végjáték elé nézünk.

38′ Pavlicevic büntetőzhet Sulovic faltja után, bedobja mindkettőt, 62-66.

38′ Sulovic nagyon fontos kosarat szerez most, Lilov a gólpasszos, 60-66.

37′ Andric középtávolijával négy pontra zárkózik a Szolnok, 60-64. Boltic elront egy hármast, de Borisov visszaajándékozza a labdát a vendégeknek.

36′ Borisov Ciricnek üt oda, ez volt a negyedik csapathibája a hazaiaknak. Lilov aztán nem tud közelről betalálni, megszerzi a lepattanót az Olaj.

36′ Bán üt oda Vojvodának, de nem tud kosarat szerezni az Olaj, pedig két támadólepattanót is szereznek egymás után. Lilov harcol ki aztán faltot Vojvodával szemben a túloldalon.

36′ Sulovic harcol ki két büntető Pavlicevic ellen, az elsőt bedobja, a másodikat nem, 58-64.

35′ Vojvoda triplája nem jó, Lilové a lepattanó.

35′ Vojvoda dobása jó, 58-63. Ciric válaszolna egy triplával, de ez ma nem megy a légiósnak, ezt is elrontja.

35′ Ciric azon nyomban visszaszerzi a játékszert, beleáll egy hármasba, de nem megy be. Fordulhat az Olaj.

34′ Kereken hat perc van hátra a mérkőzésből, két ponttal vezet a Szedeák, amely egy pillanatig sem volt eddig hátrányban a meccsen. Boltic sajnos elszórja a labdát az időkérés után, majd oda is üt Pavlicevicnek.

34′ Megvan a szegedi lepattanó, Nikola Lazic időt kér.

33′ Juhos újabb személyi hibát szed össze, Vojvoda a szenvedője ennek a faltnak, dobhat kettőt. Az első bent, a második viszont lejön, 56-63.

33′ Sulovic harcol ki faltot, Juhos középtávolija nem jó, de Pavlicevic ma nagyon adakozó kedvében van, sokadik elszórt labdájából jöhet a Szedeák. Boltic áll bele egy triplába, de nincs bent, aztán Bán faltolja Pavlicevicet.

32′ Ciric és Pavlicevic ront most egy-egy távolit, nagyon tüzelnek kintről a csapatok, kevesebb sikerrel. Vojvoda aztán egy középtávolival töri meg a rohanást, 55-63.

31′ Borisov rögtön válaszol, szintén egy triplával, 53-63.

31′ Sulovic gyors kosarával kezdődik az utolsó etap, 50-60. Pavlicevic adja el aztán a labdát, Juhos áll bele egy triplába és bent is van! 50-63.

III. negyed 50-58 (14-21, 20-15, 16-22)

30′ Lilov is beleáll egy távoliba, de ez sajnos nem jó, Borisov két ponttal büntet, 50-58. Sulovic még három másodperccel a negyed vége előtt ráemel egy hármast, de ez lejön, nyolc pontos szegedi előnnyel vágnak neki a csapatok az utolsó negyednek.

29′ Pavlicevic korrigál, bever egy hármast, 47-58.

29′ Boltic faltolja Pavlicevicet. A bedobás után Pavlicevic labdáját Lilov lopja el, majd fejezi be gyors támadást újabb szegedi pontokkal, 44-58.

29′ Lilov dobása lejön a gyűrűről a másik oldalon, de megszerzi a lepattanót a Szedeák. Lilov próbálkozik még egyszer, de a középtávolija sem jó.

29′ Barnies rossz dobását Tóth teszi vissza, 44-56.

28′ Sulovic a vonalon, dobhat kettőt, egy bent, egy nem, fordul a Szolnok, 42-56.

28′ Borisov folytatja a mintát, ő is ront egy trojkát, Juhosé a pattanó. Sulovic harcol ki aztán faltot a szolnoki palánk alatt.

28′ Vojvoda hármast hibáz, ez nem jellemző rá a mai meccsen, de Lilov sem jár sikerrel kintről a másik oldalon.

27′ Sulovic rögtön válaszol, 40-55. A túloldalon Barnies gólpasszából Andric eredményes 42-55.

26′ Pavlicevic hármasa töri meg a szolnoki rossz szériát, 40-53.

26′ Vojvoda elszórja az időkérés után a labdát, Lilov pedig büntet, 37-52, nagy futásban a Szedeák! Lilov ráadásul dobhat plusz egyet, mert odaütöttek neki, ez is a helyén, 37-53.

26′ Sulovic rossz dobása után Juhosnál a labda, és be is dobja, 37-48. Tóth elad még egy labdát, ebből most gyorsan indul a Szedeák, Sulovic passzát pedig Boltic váltja pontokra, 37-50, megint időt kell kérnie Kmézics Zoránnak.

25′ Boltic töri meg a pontcsendet, 37-46. A túloldalon Borisov ront egy hármast, nagyon nem megy ma kintről az Olajnak.

25′ Sulovic takarja be Borisovot, de Tóth szerzi meg a labdát. El is adja rögtön, majd faltolja Sulovicot.

24′ Sulovic szórja el a labdát, Barnies szerzi meg, majd Juhosé a falt, miután oda is üt rögtön a légiósnak.

24′ Lilov újabb pontokat szerez, 37-44. Barnies elront egy újabb triplát szolnoki részről, megvan a Szedeáknak a lepattanó, kísértetiesen hasonlóan indul ez a negyed mint az első, Kmézics Zorán időt kér.

24′ Sulovic szabálytalan Tóth-tal szemben, majd Popovic ront egy hármast, fordulhat a Szedeák.

23′ Andric adja el a labdát, Sulovicnak pedig oda is üt utána. Sulovic a főszereplő ezekben a másodpercekben, a palánk alól szerez két pontot, 37-42.

22′ Eilingsfeld szedi össze a védőlepattanót egy rossz Sulovic kísérlet után, de Sulovic javít, visszaszerzi a labdát majd Lilov váltja két pontra, 37-40.

22′ Boltic közelije már sikeres, 34-38. Úgy tűnik azonban Vojvoda is ott folytatja ahol abbahagyta, bevág egy hármast, 37-38.

21′ Rossz támadás itt is ott is, egyelőre nincsenek pontok ebben a negyedben.

21′ Folytatódik az összecsapás, a Szolnok vezeti az első támadást. Úgy tűnik ott foyltatják, ahol abbahagyták, Barnies rossz hármasával kezdődik a negyed, de visszaszerzi a labdát a hazai csapat.

II. negyed 34-36 (14-21, 20-15)

20′ Boltic még gyorsan szerez két pontot, 34-36. Erre Pavlicevic egy triplával próbálna válaszolni, de ez nem megy be, ez a negyed vége.

20′ Pavlicevic harcol ki két büntetőt Bánnal szemben, mindkettő a gyűrűben, 34-34. Nagyjából egy támadásnyi idő van az órán.

20′ Pavlicevic megint elront egy hármast, de most megszerzik a támadólepattanót a hazaiak.

20′ Popovic áll bele egy rossz triplába, fordulhat a Szedeák. Lilov harcol ki a túloldalon két büntetőt, be is dobja mindkettőt, 32-34.

19′ Lilov újabb kihagyott dobása után Juhosé a lepattanó, aki rögtön vissza is tenné, de ez sem szédül be.

19′ Lilov áll bele egy triplába, de ez nem talál utat a gyűrűbe. A túloldalon Juhos üt oda Pavlicevicnek, aki dobhat hármat, mert triplakísérlettel próbálkozott, azonban csak kettőt juttat a gyűrűbe, így most egál, 32-32.

18′ Bán Tibor is a pályán, amikor Juhos ront el egy középtávolit. Pavlicevic azonban eladja a labdát, azaz inkább mondjuk úgy, hogy Boltic szerzi meg. Ciric is hibázik azonban közelről.

18′ Juhos kap egy blokkot, amiből gyorsan indul az Olaj, Andric fejezi be két ponttal a gyors akciót, 30-32, Nikola Lazic időt kér.

18′ Wirth állítja meg szabálytalanul Vojvodát, majd Pavlicevic közelijével zárkózik ismét az Olaj, 28-32.

17′ Tóth előbb eladja a labdát, majd oda is üt Sulovicnak. A bedobás után aztán Sulovic visszaadja a kölcsönt, Popovic szerez labdát.

16′ Juhos Levente középtávolija sem jó, fordulhat az Olaj. Pavlicevic azonban elront egy hármast, a frissen pályára lépő Wirth azonban egy sikeres trojkával száll be, 26-32.

16′ Boltic adja el a labdát, ám Vojvoda középtávolija most nem talál utat a gyűrűbe, a lepattanót pedig Lilov szedi össze.

15′ Lilov eredményes egy betörés után, 24-29. Tóth rögtön válaszol rá a másik oldalon, 26-29.

14′ Tripla itt, tripla ott, Juhos és Borisov talál be kintről, 24-27.

14′ Tóth szerez két pontot a palánk alól, 21-24.

13′ Sulovic adja el a labdát, fordulhat az Olaj.

13′ Lilov ront egy középtávolit, de megvan a támadólepattanó. Filipovics harcol ki faltot, majd aztán Boltic is így tesz.

13′ Filipovics elront egy közelit, majd a túloldalon Borisov szerez két pontot a palánk alól, 19-24.

12′ Filipovics főszerepben ezekben a percekben, most védekezésben szabálytalan Barnies ellen. Dobhat kettőt a Szolnok, de Barnies csak egyet értékesít, 17-24.

12′ Filipovics beleáll egy távoliba és bent is van! 16-24.

11′ Filipovics triplája sem jó a túloldalon, fordulhat az Olaj. Filipovics faltolja Tóthot, aki így is betalál, dobhat plusz egyet, az viszont nincs bent, 16-21.

11′ Wittman száll be a Szolnoknál, de folytatja a sormintát, kihagy egy triplát.

11′ A második negyed egy Boltic eladott labdával kezdődik.

I. negyed 14-21

10′ Lilov passzol Bolticnak, ő is megnézi azt a hármast és ő is bevágja! 14-21. A másik oldalon Tóth szórja el a labdát, a negyed utolsó támadása a vendégeké lehet. Lilov három másodperccel a negyed vége előtt eladja a labdát, Barnies még egy távoli hármasba beleáll, de ez nem jó, ez az első játékrész vége.

10′ Vojvoda ráérzett a trojkára, zsinórban másodszor talál be kintről, 14-18.

9′ Ciric labdaszerzése után Filipovics harcol ki faltot, Tóth az elkövető, dobhat kettőt a Szedeák. Filipovics bedobja mindkettőt, 11-18.

9′ Filipovics Márkó a pályán a vendégeknél, Sulovicot váltotta. Juhos elront egy középtávolit, Pavlicevic pedig összeszedi a lepattanót, tovább zárkózhat a Szolnok.

9′ Vojvoda ront közelről ,de egy támadólepattanó után ott az újabb lehetőség a hazaiak előtt, Borisov teszi vissza a labdát, 11-16, időt kér most Nikola Lazic.

9′ Vojvodáé az első szolnoki tripla, 9-16. Pavlicevic csak szabálytalanul állítja meg Lilovot a másik oldalon, dobhat kettőt a bolgár a vonalról, de elrontja mindkettőt, Andric pedig összegyűjti a labdát.

8′ Boltic szerez újabb kétpontost, 4-16. Erre most gyorsan jön a szolnoki válasz, Barnies révén, 6-16. Ciric aztán gyorsan vissza is adja a hazaiaknak a labdát.

7′ Erőlteti a triplákat a Szolnok, de nem megy az Olajnak ez a műfaj, Eilingsfeld megint elhibáz egy ilyen kísérletet. Sulovic dobása most nem jó a túloldalon, majd a védőlepattanó után faltolja is Vojvodát.

6′ Hiába az időkérés, Pavlicevic eladott labdájával folytatja a Szolnok, miközben Boltic újabb két pontot szerez a Szedeáknak, 4-14.

6′ Kmézics Zoránnak időt kell kérnie, jobban kezdi a találkozót a Szedeák.

6′ Barnies rossz középtávolija után Sulovic szerzi meg a lepattanót, a túloldalon pedig Lilov fejezi be két ponttal a támadást, 4-12. Pavlicevic közben újabb triplát ront el, megint fordulhat a Szedeák.

5′ Barnies passzolja el magát, fordulhat a Szedeák, Boltic szerzi meg a labdát, majd Vojvoda faltolja Ciricet. A bedobás után Ciric áll bele az első szegedi hárompontos kísérletbe, de ez sem talál utat a gyűrűbe.

5′ Andric faltolja Bolticot, így most a Szedeák jöhet a vonalról két dobással. Boltic is bedobja mindkettőt, 4-10.

4′ Juhos kihagyott középtávolija után Vojvoda kaparintja meg a labdát, de a triplák eddig nem ülnek az Olajnak, Eilingsfeld hagy ki most egyet.

4′ Juhos faltolja Eilingsfeldet, aki dobhat kettőt a vonalról, be is dobja mindkettőt, 4-8.

3′ Lilov is elkezdi a pontgyártást, 2-6. A túloldalon Pavlicevic ront el egy újabb hazai hármast, Juhos Levente pedig ezt két ponttal bünteti, 2-8.

2′ Megvannak a Szolnok első pontjai, Vojvoda passza után Eilingsfeld eredményes, 2-4.

2′ Ciric ront egy közelit, de egy támadólepattanó után Sulovic teszi vissza, 0-4.

2′ Most Sulovic szórja el a játékszert, Eilingsfeld pedig beleáll egy triplába, de ez sincs bent, Juhosé a lepattanó.

1′ Sulovic váltja két pontra palánk alól Boltic passzát, 0-2. A túloldalon eladja a labdát a Szolnok, lehet megint fordulni.

1′ Elkezdődött az összecsapás, az Olaj kezdte a találkozót, Vojvoda pedig megnézi rögtön a távoliját, az első triplakísérlet lejön, a Szedeáké a lepattanó.

17.43 Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Szolnok és a Szedeák összecsapása a férfi kosárlabda NB I/A alapszakaszának utolsó előtti fordulójából.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik!

Forrás: szegedma.hu
Forrás: 
SZTE-SZEDEÁK