Sopron elleni győzelem percről percre

Tizennyolc ponttal is vezetett a Naturtex-SZTE-Szedeák, végül a Sopron visszajött a mérkőzésbe, de fordítania már nem sikerült, így nagyon fontos győzelmet aratott Nikola Lazic csapata a középház nyitányán.

Rögtön nagyon fontos mérkőzéssel indult a Naturtex-SZTE-Szedeák számára a középház, ugyanis ahhoz a Sopronhoz látogatott Nikola Lazic együttese, amely egy győzelemmel állt a szegedi alakulat mögött a tabellán, ráadásul a Szedeák előtt állomásozó Pécs győzni tudott a Kecskemét otthonában csütörtökön, így szerette volna tartani velük a lépést a szegedi együttes. Egy hónapja találkoztak legutóbb a csapatok Sopronban, akkor egy kiélezett, kevéspontos találkozón a hazaiak örülhettek. Jól kezdte az összecsapást a Szedeák, egy 6-0-s futást produkált az első percekben, a hazaiak pedig rendre elhibázták dobásaikat, négy és fél perc után sikerült csak betalálnia Rujáknak, ez pedig lendületet is adott nekik és kiegyenlítettek, 6-6. Ezután azonban újabb futást mutatott be a vendég csapat, egy 9-3-s etappal és egy utolsó másodperces Filipovicskosárral zárta le az első negyedet a Szedeák, 9-15. A szegedi csereember nagyon hasznosan szállt be a mérkőzésbe, végül 16 pontjával a mezőny egeredményesebbjeként zárt. A második negyedben sem találta a dobásait Dragan Aleksic csapata, a tizenharmadik percben Juhos Levente középtávolijával először nőtt kétszámjegyűre a különbség a felek között, amit folyamatosan növelt a vendég gárda. A nagyszünetre 14 pontos szegedi előnnyel fordulhattak a csapatok és óriási különbség rajzolódott ki a mezőnyszázalékokban, hiszen amíg a Szedeák ötven százalék felett értékesítette az első félidőben mezőnykosarait, addiga Sopron alig érte el a 23 százalékot.

A harmadik negyed elején úgy tűnt el is döntik a találkozót Bolticék, a légiós kosarával ugyanis a huszonharmadik percben már 48-30-ra vezetett a Szedeák. Nem adta fel azonban a hazai csapat és nagy hajrába kezdett ekkor, Spica vezérletével gyorsan vissza is jöttek tíz pont környékére, az utolsó felvonásnak 53-42-s vendég vezetéssel vágtak neki a felek. A záró negyed negyedik percére egy sikeres Myles középtávolival négy pontra zárkózott a Sopron, sőt három perccel a meccs vége előtt Mills tovább faragta a hátrányt, 61-63. Az utolsó percre fordulva azonban Juhos Levente állt bele egy tirplába és demoralizáló módon be is zúzta a soproni kosárba, így a fordítás már nem jött össze a nagyot küzdő hazai alakulatnak. Végül hat pontot sikerült megtartania előnyéből Nikola Lazic csapatának, amely egy másodpercig sem játszott hátrányban ezen a találkozón és rendkívül fontos győzelemmel indították a középházi mérkőzések sorát. A győzelemmel két mérkőzésnyi előnyre tettek szert a Sopronnal szemben és továbbra is tartja kétmeccses hátrányát a csapat a hetedik PVSK mögött. A Szedeák legközelebb szerdán lép pályára, amikor a Kecskemétet fogadja a Városi Sportcsarnokban.

Ami a statisztikát illeti

Borzasztó dobóformát fogott ki a hazai gárda ezen a napon, Dragan Aleksic csapata a félidőig mezőnykosarai csupán 23.7 százalékát értékesítette, s bár a mérkőzés végére valamelyest feljavultak, végül 34.7 százalékos mezőnymutatóval zárták a találkozót. Erre persze könnyen magyarázatot adhat a pocsék tripladobó forma, 21 alkalommal emelték rá a soproni játékosok a labdát távolról a szegedi gyűrűre, ám ebből mindössze kettő ment be. A Szedeák sem sokkal múlta felül ebben a statisztikai mutatóban vendéglátóját, huszonkét triplakísérletből négyet értékesítettek Nikola Lazic fiai, igaz, a legfontosabbat az utolsó percben a helyére rakta Juhos Levente, ami végülis eldöntötte a találkozó sorsát. A büntetőzéssel is akadtak gondjai a csapatoknak, bár a Sopron 11/15-s mutatója még vállalható ebből a szempontból, viszont a szedeák tíz büntetőt is elrontott, végül ez azonban nem bosszulta meg magát. Ismét ki kell emelni a szegedi csapatból Marko Bolticot, aki 26 VAL-al a mezőny legjobbjaként zárt, nagyon hatékonyan dolgozott mezőnyből, nyolc kísérletéből hatot is a gyűrűbe juttatott, értékesített két triplát, leszedett hat lepattanót és kiosztott ugyanennyi gólpasszt. A mérkőzés legeredményesebbje Filipovics Márkó lett 16 ponttal, aki talán legjobb meccsét játszotta a Szedeák színeiben, fontos pillanatokban talált be a soproni gyűrűbe, kilenc mezőnykísérletéből pedig nyolcat értékesített. Ezen felül leszedett 11 lepattanót is, így dupla-duplával fejezte be a találkozót. A hazaiknál Mills és Spica voltak a húzóemberek, mindketten 19 VAL-al fejezték be a mérkőzést, utóbbi pedig Filipovicshoz hasonlóan dupla-duplával zárt, hiszen 13 pontja mellé 10 lepattanót szedett össze, ám végül ez sem volt elég a Sopronnak a fordításhoz.

Férfi kosárlabda NB I/A, középház, 1. forduló

Sopron KC – Naturtex-SZTE-Szedeák 63-69 (9-15, 15-23, 18-15, 21-16)
Sopron, NOVOMATIC Aréna. Vezeti: Ádám József, Balog György, Fodor Attila (Fekete László).
Sopron: Takács 7/3, Mills 9, Tóth G. -, Ruják 4, SPICA 13. Csere: Myles 8, Dufault 11/3, Johnson 11. Vezetőedző: Dragan Aleksic.
Szedeák: Boltic 15/6, Lilov 11/3, Ciric -, Juhos 14/3, Sulovic 11. Csere: Bán 2, FILIPOVICS 16, Wirth -. Vezetőedző: Nikola Lazic.
Kipontozódott: Dufault ill. Sulovic.

Online közvetítésünk

VÉGE.

IV. negyed 63-69 (9-15, 15-23, 18-15, 21-16)

40′ 16 másodperc van hátra, amikor Johnson elront egy triplát, visszaszerzi a Sopron, de Mills középtávolija sem jó. Bolticé a lepattanó, Juhos pedig újabb faltot harcol ki. Megint csak egyet dob be, de ez már bőven elég, 63-69-re nyer a Szedeák Sopronban!

40′ Juhos harcol ki faltot, dobhat kettőt, neki is csak a második van bent. 63-68.

40′ Sulovic üt oda Johnsonnak, büntetőzhet az amerikai, de az elsőt elrontja, a második bent van, 63-67.

40′ Leviiiii!!!! Juhos áll bele egy triplába és be is zúzza, 62-67!

39′ Egy perc maradt a mérkőzésből, Filipovics faltolja Johnsont. Dobhat kettőt a légiós, de csak az egyiket dobja be, 62-64. Időt kér Nikola Lazic.

39′ Lilov áll bele egy triplába, de sajnos nincs bent, megvan a lepattanó, Juhos pedig büntetőket harcol ki. Az elsőt sikerül csak bedobni, 61-64.

38′ Juhos ront közelről, Mills pedig egy labdára hozza vissza a Sopront, 61-63.

38′ Johnson közelről talál be, ráadásul falttal együtt, a büntető is a helyén, 59-63.

38′ Boltic dobhat a vonalról, az első bent van, ahogy a második is, 56-63.

37′ Filipovics újabb kosarat szerez 56-61. Myles ront a túloldalon, Filipovicsé a lepattanó, Boltic pedig faltot harcol ki, időt kér a Sopron.

37′ Takács áll bele egy triplába, de nem talál be, Lilové a lepattanó. Sulovic közelije sajnos nem megy be, fordul a Sopron, Mills közelijével pedig újra négy a különbség, 55-59. Dobhat plusz egyet mert Lilov ütött oda neki dobás közben, ez is bent van, 56-59.

36′ Myles ront most egy triplát, de Boltic visszaadja a Sopronnak a labdát. Dufault ront közelről, fordulhat a Szedeák. Boltic gólpasszából Filipovics eredményes újra, 53-59.

35′ Rontja rendesen a triplaszázalékot a vendég csapat, Ciric ront egy újabb trojkát, de Filipovicsé a támadólepattanó.

34′ Ciric és Lilov is elront egy-egy hármast, de mindkétszer visszaszerzi a Szedeák. Lilov harmadszor is ront, ez már a Soproné, de Johnson eladja.

34′ Myles középtávolijával 53-57. Boltic harcol ki egy faltot a túloldalon.

34′ Ruják dobása nem jó, meg is szerzi a Szedeák a labdát, de Sulovic azon nyomban vissza is adja a Sopronnak. Sulovic üt oda Spicának.

33′ Spica még dobhat plusz egyet, mert Ciric ütött oda neki a dobás közben, de ezt elrontja. A túloldalon Sulovic nagyon fontos két pontot szerez, 51-57.

33′ Sulovic ront közelről egy dobást, megszerzi a Sopron a labdát. Spica a palánk alól szerez újabb két pontot, 51-55, időt kell kérnie Lazic mesternek.

32′ Mills ront triplát, Boltic szerez védőlepattanót, Lilov meg kiharcol egy faltot.

32′ Sulovic elront egy hármast, Takács meg bever egyet, 49-55. Lilov is beleáll egy hármasba, de lejön, még tovább zárkózhat a Sopron, Ciric faltolja Mylest.

31′ Sulovic harcol ki két büntetőt, amelyeket értékesít is, 44-55. Spica erre rögtön válaszol egy kettessel, 46-55.

31′ Myles közelijével tíz ponton belülre zárkózik a Sopron a negyedik játékrész elején, 44-53.

III. negyed 42-53 (9-15, 15-23, 18-15)

30′ Ruják rossz középtávolija után Ciric szerez labdát, majd ütnek oda neki, aztán pedig Boltic harcol ki újabb soproni faltot. Négy másodperc marad a negyedből, amikor Takács még egy szabálytalanságot elkövet Lilovval szemben, volt még falt a zsákban bőven csapat szinten a hazaiaknál. Filipovics viszont már kiharcol két büntetőt, de mindkettőt elrontja, ez a negyed nem zárul tehát Filipovics pontokkal, ezzel együtt 11 pontot megőrzött előnyéből a Szedeák a harmadik játékrészben.

30′ Lilov triplája nem jó, Myles szerez lepattanót, Filipovics pedig begyűjt egy faltot.

29′ Tóth hibázik közelről, de megszerzi a támadólepattanót a Sopron Dufault pedig az ismétlést már a gyűrűbe juttatja, 42-53.

29′ Boltic szórja el a labdát, majd faltol egyet, Ruják az elszenvedője a szabálytalanságnak.

29′ Takács áll bele gy triplába soproni oldalon, de ez ma nem megy nekik. Megszerzi a lepattanót a Szedeák.

28′ Filipovics viszont nagyon hasznosan kosárlabdázik ma, sikeresen értékesít egy közeli dobást, 40-53, Aleksic mester időt is kér.

28′ Továbbra sem találják a hárompontosokat a csapatok, Ciric és Myles is ront egy-egy trojkát. Ciric szerez egy védőlepattanót, támadhat a Szedeák.

27′ Lilov újabb kísérlete marad ki, Dufault sem talál be ugyanakkor a másik oldalon. Filipovicsé a védőlepattanó.

27′ Sulovic közelije jön le a gyűrűről, Mills megszerzi a lepattanót, Spica pedig az újabb két soproni pontot, 40-51.

26′ Johnson középtávolijával zárkóznak a soproniak, 38-51. Ezután Boltic, majd Mills ront egy-egy hármast, támadhat a Szedeák.

25′ Lilov középtávolijára rögtön jön egy soproni válasz, 36-51. Johnson faltolja közben Bolticot, de Sulovic dobást ront a következő támadásból. Juhos üt oda Johnsonnak a másik oldalon.

24′ Most Juhos sapkázza be Johnsont, de marad a labda a hazaiaknál, Takács pedig Mills passzából szerez két pontot, 34-49.

24′ Sulovic adja el a labdát, Mills pedig közelről talál be, 32-48. A túloldalon Sulovic harcol ki két büntetőt, de csak az egyiket sikerül értékesíteni, 32-49, fordulhat a Sopron.

23′ Booooltiiic! Bevág egy triplát a légiós, 30-48, majdnem húsz közte! Aztán egy blokkot is kioszt Millsnek védekezésben, bravó!

23′ Dufault közelijével, 30-45.

22′ Boltic üt oda Spicának, aki dobhat két büntetőt. Értékesíti mindkettőt, 28-43. A túloldalon Boltic szolgálja ki Sulovicot, aki a palánk alól szerez két pontot, 28-45.

21′ Boltic hárompontosával indul a harmadik negyed, ez a harmadik sikeres tripla a mérkőzésen, 24-41. Erre Spica válaszol rögtön egy kettessel, 26-41, de Sulovic is szerez gyorsan még két pontot, 26-43.

Óriási a különbség a dobószázalékokban a szünetben, míg a Szedeák 53.3 százalékkal értékesíti mezőnykísérleteit, addig a hazaiak csupán 23.7 százalékkal találnak be mezőnyből.

II. negyed 24-38 (9-15, 15-23)

20′ Takács szabálytalankodik Boltic-csal szemben, de még ezért nem jár büntető. Juhos Levente ront egy középtávolit, de megvan a támadólepattanó és ezt a negyedet is egy Filipovics kettes zárja le, 24-38, 14 ponttal vezet félidőben a Szedeák.

20′ Fél perc maradt hátra a második negyedből, amikor támad a Sopron, Dufault pedig a palánk alól szerez két pontot, 24-36. 22 másodperc maradt hátra a nagyszünetig, Lazic mester időt kér.

20′ Myles középtávolija nincs bent, ahogy a támadólepattanó után Mills kísérlete sem. Lilov lepattanója után Juhos Levente javít, és Ciric gólpasszából értékesít egy közelit a palánk alól, 22-36, időt kérnek a hazaiak.

19′ Myles majd Dufault is ront egy-egy dobást, Juhosé a védőlepattanó végül, de ismét eladja a szegedi játékos a labdát.

19′ Johnson ront triplát soproni részről, ismét támadhat a vendég csapat. Juhos Levente középtávolija ezúttal a gyűrűben köt ki, 22-34.

18′ Ruják üt oda Bolticnak, oldalról jön a Szedeák. Lilov ront egy középtávolit, de megkaparintja a labdát a Szedeák, Filipovics pedig két pontot szerez, 22-32.

18′ Johnson dobhat két büntetőt az előbbi falt után, bedobja mindkettőt, 22-30.

18′ Juhos újabb labdát szór el, Wirth pedig faltolja Johnsont ezután. Lazic mester kér most időt.

17′ Elkapták a fonalat a csapatok, Ruják középtávolija is a gyűrűben landol, 20-30.

17′ Myles a palánk alól szerez két pontot, 18-28. Bolticnak erre is van válasza egy újabb kettes formájában, 18-30.

16′ Takács középtávolijával 16-26, erre Boltic azonnal válaszol a másik oldalon, 16-28.

16′ Wirth áll bele egy triplába, lejön a gyűrűről, de megszerzi a Szedeák, Lilov azonban ismét elajándékozza a játékszert.

15′ Juhos szór el egy labdát, de Tóth hármasa nem jó, így ezt nem bünteti meg a Sopron, Ciricé a lepattanó.

15′ Lilov hármasa nem jó, de a túloldalon sincs kosár, Myles hagy ki egy középtávolit. Wirth Ádámé a lepattanó.

15′ Juhos faltolja Millst, aki értékesít is két büntetőt, 14-26.

14′ Lilov harcol ki Dufault ellen két büntetőt, be is dobja mindkettőt a bolgár, 12-26.

14′ Johnos ront egy triplát az időkérés után, Juhosé a védőlepattanó. Boltic középtávolija kimarad azonban, fordulhat a Sopron.

14′ Spica szór el újabb labdát, amit Filipovics büntet meg két ponttal Lilov passzából, 12-24, Aleksic mester időt kér.

13′ Spica javít, szerez két pontot, ráadásul dobhat plusz egyet, ami bent van, 12-20. Juhos gyorsan válaszol egy középtávolival, 12-22.

12′ Bán szerzi meg Spica eladott labdáját, de Lilov következő triplája nem esik be, majd Boltic faltolja Millst.

11′ Filipovics főszerepben, Takács rossz triplája után védőlepattanót szerez. Bánt Tibor szolgálja ki a túloldalon Lilovot, aki így beleáll egy üres hármasba és be is pörköli, 9-20.

11′ 20 százalékkal dobott mezőnyből a Sopron az első negyedben, aligha ilyen kezdésről álmodtak a hazaiak. Filipovics újabb közelijével indul a második negyed, Lilov a gólpasszos, 9-17.

I. negyed 9-15

10′ Dufault szerzi az első soproni hárompontost, 9-13. A túloldalon Bán ront el egy távolit, ahogy Myles is a másik oldalon, Juhosé a lepattanó, Bán passzol Filipovicsnak, aki egy másodperccel a negyed vége előtt még szerez két pontot, 9-15, ez a negyed vége.

9′ Bán Tibor büntetőivel 6-13 a Szedeák javára.

9′ Sulovic üt oda Mylesnak, oldalról jön a Sopron, de Ruják eladja a labdát, Bán Tibor szerzi meg, akinek Johnson üt oda.

9′ Lilov középtávolija sincs bent, nem találják a gyűrűt eddig a csapatok.

8′ Juhos Levente folytatja a sormintát egy kihagyott hármassal, de Myles megint dobást ront a másik oldalon. A pályára lépő Bán Tiboré a lepattanó.

8′ Myles áll bele egy távoliba, de nem talál utat a labda a gyűrűbe, fordul a Szedeák. Sulovic harcol ki két büntetőt, ám egyiket sem sikerül értékesítenie. A túloldalon Dufault áll bele egy újabb triplába, de ez sincs bent.

7′ Johnson középtávolija jön le a gyűrűről, fordulhat a vendég gárda. Lilov közelről szerzi meg első pontjait, 6-11.

7′ Mivel faltolták, Boltic dobhat plusz egyet, ami bent is van, 6-9.

6′ Myles középtávolijával zárkózik a Sopron, 4-6. Lilov is elad egy labdát, Johnson pedig kiegyenlít, 6-6. Boltic a palánk alól szerzi az újabb szegedi pontokat, 6-8.

6′ Boltic harcol ki egy újabb faltot, Spica az elkövető. Juhos Levente azonban az oldalbedobást követően eladja a labdát.

5′ Négy és fél percet kellett várnia a hazai közönségnek az első soproni pontokra, Ruják szerez egy kettest, 2-6.

5′ Ciric ront újabb dobást, nem kezdenek jó dobóformában a csapatok. Spica megint hibázik soproni részről, Sulovic pedig egy védőpattanó után a túloldalon kosarat szerez, 0-6.

4′ Mills is beáll a sorba, ő is elront egy kísérletet, de a túloldalon Ciric sem alál a gyűrűbe, támadhat a Sopron. Spica rossz középtávolija után Takács szedi össze a lepattanót, de Rujáknak sem sikerül kosarat szereznie, fordulhat a Szedeák.

3′ Takács ront egy középtávolit soproni oldalon, Lilov pedig egy triplát a másik oldalon, de megszerzi a lepattanót a Szedeák Sulovic révén. Lilov közelijével 0-4.

2′ Spica faltolja Bolticot, dobhat kettőt a légiós, de sajnos mindkettő kimarad és a Soproné a labda.

2′ Ciric ront el egy középtávolit, de Ruják, majd egy támadó pattanó után Mills is így tesz soproni részről.

1′ Sulovic passzát Juhos váltja két pontra, 0-2. A túloldalon Tóth áll bele egy hármasba, de lejön a gyűrűről, fordulhat ismét a Szedeák.

1′ Elkezdődött a találkozó, az első támadást a Sopron vezetheti, Spica rossz dobásával fejeződik be az első akció, a lepattanót Boltic szedi össze.

15.50 Már csütörtökön elkezdődöttek a középház küzdelmei, a Pécs egy ponttal múlta felül a Kecskemétet, így jelenleg három mérkőzés előnnyel áll a PVSK a Szedeák előtt a tabellán, már csak ezért is lenne fontos megszerezni ma a győzelmet Sopronban.

15.40 Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Naturtex-SZTE-Szedeák első középházi mérkőzése a Sopron vendégeként. Majdnem kereken egy hónapja lépett pályára legutóbb a hűség városában Nikola Lazic csapata, akkor egy pontszegény találkozón maradt alul a hazaiakkal szemben, most azonban győzelmi szándékkal utazott el a gárda. Wirth Ádám kisebb betegséggel küzdött a héten, de minden játékosára számíthat a szegediek trénere a mai találkozón.

A mérkőzés 16 órakor kezdődik.

Forrás: szegedma.hu

Forrás: 
SZTE-SZEDEÁK