Sopron elleni győzelem!

Gyakorlatilag végig vezetve, hazai pályán is legyőzte a Sopront a Naturtex-SZTE-Szedeák.

Hirtelen új játékosokat is véltek felfedezni a szurkolók a szerda esti Szedeák-Sopron meccsen a hazaiaknál, a négy légiós egyaránt beszőkítette a haját, így végül a bombameglepetés elmaradt, ugyanazok futottak ki a pályára a Naturtexnél, akik eddig játszottak – és Wirth Ádám betegsége sem jött rendbe.

Nenad Sulovic majd Juhos Levente szerzett egy-egy kosarat, a vendégektől Ruják András egy triplával nyitotta a meccset. Agresszívabban kezdett a Szedeák, amely hamar tízpontos előnyt épített ki Sulovic újabb pontjai után – a negyed második felében azonban a Sopron változtatni tudott, és gyors kosarakkal négy pontra megközelítette a Tisza-partiakat. Ugyan a szegediek centerének kettő plusz egyes akciójával kezdődött a második negyed, viszont ekkor lefagyott a Szedeák, és a Sopron egy 10-0-s futással először vezetett a meccsen, így időt kellett kérnie Nikola Lazicnak. (26-27) Nem tudta meglovagolni ezt a szituációt a Sopron, Andrija Ciric tripláival vissza tudta venni a vezetést a Szedeák, és a nagyszünetre is hat ponttal vezetett.

A fordulás után hamar kialakult ismét a tízpontos különbség, Spica többször is hibázott, amit okosan használt ki a Szedeák, így a harmadik negyed felénél már 13 ponttal vezetett a hazai együttes, ekkor időt kért Dragan Aleksic. (55-42) Dobópárbaj kezdődött ezt követően, sorra jöttek a triplák mindkét oldalon, ebből sem jött ki jól a Hűség városának csapata, így magabiztos előnnyel várhatták az utolsó tíz percet Juhos Leventéék. A vendégek ugyan egy pillanatra sem adták fel, de igazán közel nem engedte magához a Szedeák ellenfelét – egészen az utolsó percig, amikor Mills triplájával csak két pont lett a csapatok között, ám mivel Ivan Lilov mindkét büntetőjét bedobta, nem maradt sok izgalom a legvégére – a Sopron ugyan még el tudott dobni egy hármast, de Mills ezúttal nem volt pontos, így ha nem is túl szép meccsen, de fontos sikert aratott a Naturtex-SZTE-Szedeák, amelynek ezzel tovább élnek a rájátszást illető álmai.

Ez irányba minden bizonnyal rengeteget fog nyomni a latban a következő, szombaton esedékes Kecskemét elleni idegenbeli mérkőzés, hiszen azonos mérleggel várhatják ezt a meccset a felek, így aki nyer, nagy lépést tesz majd a nyolc közé jutáshoz.

Ami a statisztikát illeti

Nagyjából hasonló százalékkal célzott mindkét csapat a mezőnyből, a büntetőket illetően azonban komoly különbség mutatkozott, hiszen a Szedeák csak egy, míg a Sopron összesen öt alkalommal is hibázott a vonalról. A lepattanócsata is szoros volt, egy támadólepattanóval többet szedett a Sopronnál a szegedi együttes, így nyerte a pattanókat 30-29-re, ráadásul a vendégek még ha kettővel is, de többször adták el a labdát a Szedeákhoz képest. Az egyéni teljesítményekre rátérve, a szegediek és a mezőny legjobbja Nenad Sulovic volt: a center 17 pontot szerzett mintegy 30 perce alatt, egyetlen dobása maradt ki a 11 kísérletből, volt öt lepattanója, három szerzett labdája, két gólpassza és négy kiharcolt faultja, valamint csak egyszer adta el a labdát. Nem sokkal maradt el mögötte a 10 pontos, 13 gólpasszos dupla-duplát szállító Marko Boltic: az irányító végigjátszotta a meccset, volt még három lepattanója és ugyanennyi szerzett labdája – igaz, hétszer el is adta a játékszert, de hét faultot is kiharcolt. Ivan Lilov két percet pihent, a szintén szőke hajjal játszó bolgár légiós 16 pontot dobott, két-két lepattanója és szerzett labdája mellett ugyanennyi asszisztot is írhatunk fel nála – egyúttal nyolc alkalommal is csak szabálytalanul tudták őt megállítani, ami a legtöbb volt a mezőny tagjai közül. Andrija Ciric a legponterősebb játékos volt: a pályán 36 percet töltött csapatkapitány 5 triplával is megbüntette a Sopront, hat lepattanója és egy szerzett labdája is volt, e mellett háromszor adta el azt. Juhos Levente 27 percet kapott, ami alatt 6 pontot és hét lepattanót és két gólpasszt szerzett, igaz, volt öt eladott labdája is. A cserék közül mindenki két pontot szerzett: Bán Tibor 10, Révész Ádám 8, Filipovics Márkó majd 9, míg Vágvölgyi Ákos bő másfél percet kapott Nikola Lazictól. A Sopronból igazán Mills emelkedett ki, aki egy tízpontos, tíz lepattanós dupla-duplát ért el.

Férfi kosárlabda NB I/A csoport, középszakasz, középház, 6. forduló

Naturtex-SZTE-Szedeák – Sopron KC 78-74 (23-17, 18-18, 26-20, 11-19)
Szeged, újszegedi sportcsarnok, 600 néző. Vezette: Cziffra Csaba, Török Róbert, Gorka Szabolcs (Hartyáni Zsolt).
Szedeák: BOLTIC 10, LILOV 16/3, CIRIC 21/15, Juhos 6, SULOVIC 17. Csere: Filipovics 2, Révész 2, Vágvölgyi 2, Bán 2. Vezetőedző: Nikola Lazic.
Sopron: MILLS 10/3, Dénes 3, Ruják 10/6, Takács 9/3, Spica 11. Csere: Dufault 5/3, Johnson 12/6, Myles 8, Tóth G. 6. Vezetőedző: Dragan Aleksic.

Nikola Lazic: 

“Mindkét csapatnak fontos meccs volt. Harcos találkozón az első félidőben gondjaink akadtak a támadólepattanókkal, de a szünet után feljavult a védekezésünk. Fontos győzelmet arattunk, a következő két mérkőzésen mindent megteszünk azért, hogy nyerjünk.”

Vágvölgyi Ákos: 

“Nagyon jól kezdtünk, fontos meccs volt nekünk. A kecskeméti lesz talán az év meccse számunkra. Próbáltam produktív lenni, amíg a pályán voltam, szerencsére ez most jól sikerült.”

Dragan Aleksic: 

“Gratulálok a Szegednek! Az egész évet hasonló ritmusban játszák, ugyanazt a támadójátékot hozták, mi pedig rosszul kezdtünk, védekezésben sokat hibáztunk, mínusz tízről kellett visszajönnünk. Talán túl nagy volt a nyomás rajtunk, ez is vezetett ahhoz, hogy majdnem húsz eladott labdánk volt, és sok büntetőt is elrontottunk, egy idegenbeli győzelemhez ennél több kell. Sok szerencsét a Szegednek!”

Takács Norbert: 

“A Szeged agresszívabb volt, mi sajnos puhák voltunk az elején, ebből tízpontos hátrány kerekedett. Próbáltuk felvenni ezt a ritmust, de a végére kicsit el is fáradtunk. Nem az első olyan meccsünk, ahol mínusz tízről indulunk, gratulálok a Szegednek!”

szedeak-sopron001kf
szedeak-sopron002kf
szedeak-sopron003kf
szedeak-sopron004kf
szedeak-sopron005kf
szedeak-sopron006kf
szedeak-sopron007kf
szedeak-sopron008kf
szedeak-sopron009kf
szedeak-sopron010kf
szedeak-sopron011kf
szedeak-sopron012kf
szedeak-sopron013kf
szedeak-sopron014kf
szedeak-sopron015kf
szedeak-sopron016kf
szedeak-sopron017kf
szedeak-sopron018kf
szedeak-sopron019kf
szedeak-sopron020kf
szedeak-sopron021kf
szedeak-sopron022kf
szedeak-sopron023kf
szedeak-sopron024kf
szedeak-sopron025kf
szedeak-sopron026kf
szedeak-sopron027kf
szedeak-sopron028kf
szedeak-sopron029kf
szedeak-sopron030kf

Online közvetítésünk

VÉGE.

IV. negyed 78-74 (23-17, 18-18, 26-20, 11-19)

40′ Mills kihagyja a hármast, Bolticé a lepattanó – ezzel végleg eldől, idehaza is legyőzi a Sopront a Szedeák!

40′ Végül helybenhagyják, marad a hármas, és jöhetnek Lilov büntetői, ha bedobja mindkettőt, eldől a meccs – meg is teszi, 78-74. Az utolsó utáni szalmaszálba kapaszkodik a Sopron, még időt kérnek a vendégek, tíz másodperc van vissza.

40′ Odaütnek Lilovnak, be kell dobnia mindkettőt, és akkor nincs kérdés. Előtte még megnézik, hogy Mills kosara tényleg hármas volt-e.

40′ Ciric hármasa kiszédül, Spica egy ziccert dob, 76-71. Innen azért nehéz elrontani: Juhos triplája rövid a sarokból, Mills-é viszont pontos, 76-74.

39′ Spica egy könnyű közelivel, 73-67. Boltic állhat a vonalra Johnson faultja után: nem ront, bent mindkettő, 75-67. Johson floatere is lejön, aki most már nem ússza meg a technikait – a szövetségi kapitány úgy véli, ezzel eldőlt, elindul haza. Lilov bedobja a büntetőt, 76-67. A bolgár hármasa rövid, a lerohanásból Mills dobhat ziccert, 76-69.

38′ Spica teszi arrébb Bolticot, viszont technikait fújnak – szerencésre Johson kihagyja az ajándékot. Spica közelije is lejön. LILOV EGYKEZES ZSÁKOLÁSA! Ez igen, 73-65, na most van időkérés, a Sopronnál!

37′ Takács hármasa beszédül – 71-65. Elsőre bemutatják az időkérést, csakhogy senki nem kért, miközben Aleksic a játéktéren parolázik az egyik játékvezetővel, de nincs technikai.

37′ Nem jó Dénes triplája a sarokból – fogynak a Sopron reményei. Ciricnél lépéshibát fújnak, kicsit lázad a csarnok.

szedeak-sopron013kf

36′ Vágvölgyit küldi be Nikola Lazic Ivan Lilov helyett. Labdaszerzés után rögtön be is ejti a ziccert Vágvölgyi, 71-63.

35′ Mills megint lépéshiba, elképesztően dühös a légiós. Johnson egy triplával, 69-63 – még szoros lehet a vége.

34′ Spica harcol ki faltot Lilovval szemben, majd Johnson eladja a labdát. Ciricnek ütnek aztán oda, marad a labda a Szedeáknál.

34′ Ruják, majd Dénes is elront egy-egy triplát soproni részről, végül Juhos szedi össze a lepattanót, majd Lilov is beleáll egy távoliba a másik oldalon, de nem jó a dobása.

33′ Mills büntetőzhet az előző falt következményeként, és be is dobja a vonalról mindkét büntetőt, 67-60. Sulovic válaszol rá két ponttal, 69-60.

33′ Boltic ront most hármast, majd Ciric faltolja Millst, Lazic mesternek időt kell kérnie.

33′ Dénes közelijével zárkózik a Sopron, 67-57. Filipovics ráadásul oda is üt neki a kísérlet közben, így jöhet a plusz egy is, ami bent van, 67-58.

32′ Lilov harcol ki faltot, majd ront el egy trojkát. Boltic Dénest is besapkázza, második blokkja egymás után! Lilov szerzi meg a labdát, de sajnos Filipovics el is adja.

szedeak-sopron009kf

31′ Boltic is elszórja a labdát, fordulhat a Sopron, Mills szerzi meg a labdát. Boltic aztán betakarja Rujákot, a blokk után lecsorgó labdát pedig Révész kaparintja meg.

31′ Lilov elrontott triplájával indul a záró játékrész, amit egy Takács eladott labda követ soproni oldalon.

III. negyed 67-55 (23-17, 18-18, 26-20)

30′ Takács áll bele egy hármasba, és be is szórja, 65-52. Ciric erre is gyorsan válaszolna szintén egy triplával, de nem megy be, ellenben Rujáké igen a vendégeknél, gyorsan hat pontot elolvaszt hátrányából a Sopron, 65-55. Az utolsó másodpercben azért Boltic dob egy megnyugtató kettest, 67-55, ez a negyed vége.

29′ Johnson beleáll még egy távoliba, de ez most nincs bent, ahogy Lilov trojája sem talál utat a gyűrűbe a másik oldalon.

28′ Ruják rossz középtávolija után ismét fordulhat a Szedeák, Boltic pedig a palánk alól szerez újabb pontokat, 62-46. Johnson egy sikeres triplával hűtené le a kedélyeket, de Ciric kegyetlenül visszadobja, 65-49.

szedeak-sopron003kf

27′ Takács újabb kétpontost szerez a vendégeknél, amire Juhos Levente rögtön válaszol, 60-46.

27′ Az időkérés után Takács értékesít egy középtávolit, 55-44. A túloldalon Juhos passzol Lilovhoz, aki beleáll egy trojkába és bent is van! 58-44.

26′ Boltic találja meg Révészt, aki közelről két pontot szerez, 53-42. A túloldalon Johnson ront középtávolit, Juhos szerez egy védőlepattanót, Ciric pedig kíméletlenül befejezi a támadást, 55-42, soproni időkérés.

26′ Lilov harcol ki két büntetőt, amelyeket értékesít is, 51-41. A túloldalon Révész faltja után Tóth dobhat a vonalról, de ő is csak a másodikat értékesíti, ahogy az a legutóbbi két soproni büntetőzőnél is így volt, 51-42.

25′ Eladott labda itt is ott is, most támadhat a Szedeák. Egészen addig amíg Boltic újfent el nem szórja a játékszert, ezt Johnson meg is bünteti két soproni ponttal, 49-41.

24′ Juhos áll bele egy triplába, de sajnos nincs bent, de Spica is hibázik a másik oldalon. A következő Szedeák támadásnál ismét egy triplakísérlet, ezúttal Boltic az elkövető, de az ő dobása sincs bent. Visszaszerzi azonban Ciric a labdát, majd be is tuszkolja újabb két pontját, 49-39.

23′ Ciric harcol ki előbb egy faltot, majd ront el egy középtávolit, fordulhat a Sopron. Johnson áll bele egy kísérletbe, de nem jó, Sulovicé a lepattanó.

23′ Sulovic játssza vissza az érkező Juhosnak, aki közelről két pontra váltja az asszisztot, 47-38. A túloldalon Sulovic egymás tán két szabálytalanságot is elkövet, Myles büntetőzhet ezek után. Ismét 1/2 a büntetőzési hatékonyság, 47-39.

szedeak-sopron002kf

22′ Sulovic harcol ki újabb soproni faltot, majd Ciric középtávolija jön le a gyűrűről, a lepattanót Myles szedi össze, Juhos pedig begyűjt egy faltot a túloldalon. Mills büntetőzhet, de csak a másodikat dobja be, 45-38.

22′ Myles adja el a labdát, Sulovic szedi össze, majd Myles odaüt Ciricnek, marad a labda a Szedeáknál, Ciric büntetőzhet és be is dobja mindkettőt, 45-37. Spica aztán a következő támadásnál rögtön eladja a labdát, megint jöhet a hazai csapat.

21′ Spica közelijével kezdődik a harmadik játékrész, amire Sulovic Lilov passzából rögtön válaszol, 43-37.

II. negyed 41-35 (23-17, 18-18)

20′ Labdát szerez a Szedeák, de nincs meg Ciric ötödik hármasa. Ruják egy tempóval, 41-35 – öt másodperc a különbség a két órán, de elveszik Boltictól a labdát a játékvezetők. Johson triplája rövid, Boltic egész pályás kísérlete pedig a palánkról jön le – a kinti dobások egyelőre sokat érnek, így a szünetben hat ponttal, 41-35-re vezet a Szedeák.

19′ Szegedi időkérés után Ciric bedobja a negyedik tripláját, 41-33.

szedeak-sopron031kf

18′ Támadóhiba, sok a – tenisznyelven szólva – ki nem kényszerített hiba a Soprontól. Lilov triplája nagyon rövid, de már szól a síp, jöhet három büntető a bolgártól. Nem ront, mindhármat bedobja, 38-33. Megint van egy támadópattanója a Sopronnak, de Myles nem tudja bedobni a sarokból, ahogy Dufault sem.

17′ Kicsit vontatott akció után, de Tóth bepréseli, ráadásul még faultot is kap: jó a büntetője is, 33-31. Bán is dob egy könnyed tempót a sarokból, éppen a triplán belülről, 35-31 – Myles gyorsan válaszol, 35-33.

16′ Spica is odaállhat a vonalra: csak a második jó tőle, 30-28. Boltic hármasa rövid, de Sulovic megküzd a labdáért. CIRIC! A harmadik triplája a kapitánynak, 33-28!

15′ Sulovic most pontosabb, 28-27. Johson odapasszolja Bolticnak, végül Sulovicot ziccerben állítják meg: jöhetnek a center büntetői, mindkettő jó, így elsőként a mezőnyből már tíz pont fölött, 30-27.

14′ Sulovic keresi a helyet, de nem tudja egykézzel feltenni. Spica kettese is lejön, de megint a Soproné a labda, viszont Takács hármasa rövid.

szedeak-sopron027kf

13′ Ruják szed egy támadót és vissza is teszi – ezzel a meccsen először vezet a Sopron, 26-27, időt is kér Nikola Lazic.

12′ Myles fut be, és könnyű ziccert dobhat, 26-21. Boltic a sarokból elindul, de kiperdül a közelije. Johsoné nem, 26-23. Szerzett labda után Johson tenné fel alley-oopra, de elrontják – végül Mills befejezi, 26-25.

11′ Sulovic kettő plusz egyes akciója nyitja a második negyedet: jó a büntetője is, 26-17. Lilov üt oda Spicának, ez is büntető: Spica bedobja mindkettőt, 26-19.

I. negyed 23-17

10′ Dufault szerez egy szép közelit, 21-17. Egy faultot reklamál Johson, megússza a technikait: Boltic viszont bedobja mindkettőt a vonalról, 23-17. Ciric még eldob egy triplát, de ez picit rövid – jól kezdett a Szedeák, ám a Sopron gyorsan váltani tudott.

szedeak-sopron023kf

9′ Cirictől sem jó a hármas, igaz, kissé lehetetlen helyről jött ki. Filipovics dobásába beleblokkolnak, majd visszakerül a labda a Szedeákhoz, pedig ziccerben mehetett volna a Sopron – időt kér a Szedeák.

8′ Cirictől sem jó a hármas, igaz, kissé lehetetlen helyről jött ki. Filipovics dobásába beleblokkolnak, majd visszakerül a labda a Szedeákhoz, pedig ziccerben mehetett volna a Sopron – időt kér a Szedeák.

7′ Mylestól jó a kettes, ráadásul még fault is van: nem ront a vonalról sem, 18-13. Johson szerzett labdája után Tóth egy könnyű közelivel, 18-15 – kimarad a túloldalt Lilov hármasa.

6′ Jön Filipovics és Myles a pályára. Lilov büntetőzhet, csak az egyik jó, 16-5. Johson válaszol egy tempóval, 16-7. Majd labdát is szerez, ami után Dufault dob egy triplát, 16-10 – végül Filipovics egy könnyű ziccerrel, 18-10.

5′ Elsőre faultot fújnak a sporik, végül lépéshiba miatt jöhet a Szedeák. Elég szellős a Sopron palánk alatti védekezése, Boltic könnyedén találja meg Sulovicot, akitől jó a horog, 15-5. Kimarad Mills floatere.

4′ Dufault és Johson áll be a Sopronhoz. Utóbbi rögtön egy hármast dobna, de rövid, ahogy Ciric tízméteres trojkája is.

4′ Ciric szerzi az első szegedi hármast a meccsen, 11-5. Ruják is kintről próbálkozik, de ez nem jó, viszont maradhat a Sopronnál: Lilov azonban megszerzi és egy könnyű ziccert dob, 13-5 – időt kér a Sopron!

szedeak-sopron019kf

3′ Rövid Dénes hármasa, azonban Spica szed egy támadót, 6-5. Boltic most egyedül oldja meg, és bekígyózik a palánk alá, 8-5.

2′ Ruják egy triplával szerzi a Sopron első pontjait, 4-3. Sulovic egy középtávolival Boltic passza után, 6-3.

1′ Labdát szerez Juhos, majd Ciric engedi el kintről, de Juhosé a pattanó, aki ha másodjára is, de visszateszi, 4-0.

1′Elhozza a Sopron a feldobást, az első pont azonban Nenad Sulovicé, 2-0.

17.54 – Zajlik a bemutatás, a Sopronban ott van a korábbi szegedi, Lakosa Zsolt is – míg a lelátón ezúttal is helyet foglal Stojan Ivkovic szövetségi kapitány, aki a kecskeméti vezetőedző, Forray Gábor társaságában nézi meg a mai meccset: valószínűleg nem véletlen, hiszen szombaton éppen Kecskemétre látogat a Szedeák, és várhatóan a két csapat küzd majd meg a nyolcadik helyért, azonban ahhoz, hogy ne szakadjon le a Szedeák, ma mindenképpen le kell győznie a Sopront.

17.37 – Ami pedig a keretet illeti: Juhos Levente ott van a többiekkel, Wirth Ádám azonban csak civilként foglal helyet a kispadon, így rá ma sem számíthat Nikola Lazic, a többiek bevethetőek a Szedeákban.

17.28 – Köszöntjük olvasóinkat, folytatódik a Szedeák harca a rájátszásért, az ellen a Sopron ellen kezdik meg a középszakasz második felét Marko Bolticék, akiket idegenben sikerült legyőzni. Ha már Boltic: nem csak ő, de mind a négy légiós kiszőkített hajjal lép ma pályára, nem csak a szerelés lesz tehát egyforma, hanem a frizura is.

 

Forrás: szegedma.hu

Forrás: 
SZTE-SZEDEÁK