Érvényesült a papírforma

A Szeged elleni sikerrel karnyújtásnyira került az alapszakasz megnyerésétől a fehérvári együttes.

Marko Boltic

Dzunics Braniszlav döntése értelmében az Alba hat légiósa közül ezúttal Justin Edwards maradt ki a keretből. A fehérvári közönség által megtapsolt Juhos Levente szerezte a meccs első kosarát, amit elég sűrűn követett a többi, mert rohanós, gyors játékot hoztak az első percek. A hazaiaknál Taylor, a szegedieknél Lilov volt elemében. 20-14-es Alba-vezetésnél Nikola Lazics időt kért, majd nem sokkal később ezt Dzunics is megtette, miután a szegediek kiegyenlítettek. James Farr duplája jelentette az első negyed végén a minimális hazai előnyt.

A második tíz percben Filipovics Márkó is pályára lépett az SZTE-ben, őt is tapssal fogadta az Alba-tábor, hisz ma is a fehérvári klub játékosa, csak kölcsönben van Szegeden: egy szép "majdnem-tripla" tempóval köszönt be. Aztán Farrt ünnepelte a publikum, aki labdaszerzés után kisembereket idéző sasszékkal vitte végig kosárig a labdát. Elhúzott kicsit az Alba, Dzunicsot mégis felbosszantotta, hogy egy 3-1-es lerohanást elszórakoztak játékosai, időt kért. Markovics Luka volt ekkor a leghasznosabb játékosa a Fehérvárnak, mindkét palánk alatt hatalmas elánnal ment a második labdákért. Szokása szerint szigorított védekezésén a második negyedben az Alba, de az igazsághoz tartozik, hogy a szegediek a már megcsinált ziccereket is kihagyták, Sulovic a negyed végén dühében a palánktartót kezdte ütni a sokadik elrontott sima pöci után... (42-28)

A második félidőt Boltics öt pontjával kezdte a Szedeák, amit Lilov is megtoldott egy zsákolással, ez a 7-0 jelezte, eszükben sincs feladni a meccset. Lóránt Péter a 24. percben szerezte első kosarát, viszont már tíz lepattanónál tartott. Mohammed hármasa, majd Shepardnak adott gólpassza után már tizennyolccal ment az Alba, a nemrég igazolt amerikai hátvéd kicsit később egy bravúr-triplát is beszórt. Taylor szép asszisztokkal szolgálta ki Lórántot, a felpörgő Alba pedig folyamatosan növelte előnyét a kevesebb cserével rendelkező vendégek ellen. Mohammed nagyon belejött, harmadik triplájával már a mezőny legeredményesebbje lett (66-44).

A fáradó vendégek tisztességgel küzdöttek a záró felvonásban is, Bán Tibornak voltak szép villanásai, az Alba viszont már figyelt, hogy a kelleténél ne legyen szorosabb az állás. Végül a papírforma érvényesült, a mélyebb kerettel rendelkező listavezető simán nyert és ezzel már csak egy hajszál választja el az alapszakasz megnyerésétől. Burgess zsákolása zárta a találkozót, amit végül huszonnégy ponttal nyert a listavezető.

Dzunics Braniszlav, az Alba Fehérvár vezetőedzője: 

Úgy gondolom, jó ritmusban játszottunk végig a mérkőzésen, a játékosok megérdemlik a dícséretet. Fontos volt, hogy jó százalékkal dobtunk és jól szedtük a lepattanókat. Ugyanakkor szeretném kifejezni elismerésem a Szegednek, amely az egész szezonban jól teljesít, remek csapatuk van és minden elismerést megérdemelnek a hozzáállásukért.

Nikola Lazics, a Naturtex-SZTE-Szedeák vezetőedzője: 

Gratulálok az Albának, sokkal jobbak voltak. Csak az első negyedben voltunk nagyjából partiban velük, utána sokkal jobban dobtak és a második-harmadik labdákra is előbb értek oda. Sajnos a lepattanózást is elvesztettük, a második negyedben pedig sok ziccert kihagytunk. Nem játszottuk a saját ritmusunkat, az Alba egy jobb csapat, több energiával játszott, mint mi. Összességében ez a vereség nem tragédia a számunkra, mennünk kell tovább.

 

STATISZTIKA

Alba Fehérvár - Naturtex-Szte-Szedeák 94-70 (22-20, 20-8, 24-16, 28-26)

Székesfehérvár, 1200 néző
Jv: Pálla Z., Farkas G., Kulcsár T.

Alba Fehérvár: Taylor 14/6, Mohammed 21/12, Shepard 10, Lóránt 6, Keller Á.8 Csere: Farr 12, Burgess 11/6, Markovics 10/6, Keller I. 2 

Szeged: Boltics 13/3, Lilov 12/6, Csirics 13, Juhos 9/3, Sulovics 11. Csere: Wirth 3/3, Filipovics 2, Bán T. 7/3

 

Forrás: bb1.hu

Forrás: 
SZTE-SZEDEÁK