Robbant a szegedi csarnok! Győzelmet arattunk az ASE ellen!

A Szedeák egész sima meccsen 84-70-re verte a Paksot a férfi kosárlabda NB I A csoportjában, ezzel eldőlt, hogy az alapszakasz után a középszakasz középházában folytathatja majd a csapat.

Naturtex-SZTE-Szedeák-Atomerőmű 84-70 (22-22, 22-20, 20-12, 20-16)
Férfi kosárlabda NB I A csoport, 22. forduló. Szeged, újszegedi sportcsarnok, 1200 néző. Vezette: Papp, Balog, Fodor.
Naturtex-SZTE-Szedeák: Boltics 10, LILOV 22/18, CSIRICS 29/15, JUHOS 9/3, SULOVICS 11. Csere: Filipovics 3/3, Bán, Wirth, Bonifert B., Vágvölgyi. Vezetőedző: Nikola Lazics.
Atomerőmű: BATTLE 17/3, KOVÁCS Á. 14/6, Samenas 9/3, Tiby 7, Watkins 9. Csere: Will 7/3, Gilbert 7/3, Illés, Medve, Kalmár. Vezetőedző: Teo Cizmic.

Nikola Lazics: 

- Jó mérkőzést játszottunk, főleg a harmadik negyedben, amikor a jó védekezésünk könnyű kosarakat jelentett. Ha ilyen ritmusban tudunk tovább játszani, veszélyes csapat leszünk. Amikor háromnaponta vannak a meccsek, nem lehetünk végig csúcsformában, de a harmadik negyed ma elég volt. Megyünk tovább! A győzelmünket Nyilasné Turai Krisztina emlékének ajánljuk.

Marko Boltic

- Először is szeretnék gratulálni az ellenfelünknek, nagy küzdelem volt, sok sikert kívánok az elkövetkező meccsekre! Gratulálok a csapattársaimnak is, egy lépéssel közelebb vagyunk a célunkhoz és nem állunk le! Továbbra is így fogunk játszani és remélem, hogy sikerül jól végeznünk a szezon végén. Nem ünnepelhetünk sokat, jövő héten csütörtökön már itt is a következő meccs, az Alba ellen, akik jelenleg a legjobb csapat a ligában. Fel fogunk belőlük nagyon készülni, reméljük nagyot tudunk majd kűzdeni és ki tudja, bármi megtörténhet.

Teo Cizmic: 

- Azért jöttünk, hogy ezt a meccset behúzzuk, de a Szeged kiváló munkát végzett támadásban és védekezésben is, ez volt a sikerük kulcsa. A harmadik és negyedik negyedben különösen fölénk nőttek. A védőmunkánkban láttam hiányosságokat, ezért nem tudtunk nyerni.

IV. negyed
Lilov
! Hát persze, hogy egy hármassal kezdi a negyedet 67-54. Ez volt a tizedik szegedi tripla. Két lepattanót szed támadás közben a Szedeák, majd Lilov dob egy duplát 69-54. Boltics eladja, Wirth faultol muszájból. Juhos Levente is bevág egy hármast, mindenki kiválóan játszik ma a szegedieknél 72-55. Lilov-tripla, majd büntetők Bolticstól, végül Csirics eredményes 79-58. Battle 79-60. Három és fél perc van hátra. Samenas közelije után időt kér a Szedeák. Csirics betörésből, már 29 pontja van a kapitánynak, ami szezoncsúcs. Bolticsnak vérzik a keze, le kell cserélni, Bán jön be helyette. Két perccel a vége előtt 81-64, ez a meccs már megvan. Főleg így! Lilov hármasával 84-64. Juhos helyett Filipovics, Csirics Vágvölgyi a pályán. Tiby megoldja a ziccert 84-67. Bonifert Bendegúz is beszáll, neki ez a második meccse az A csoportban. Vastaps az utolsó fél percben! 84-70 a vége, nyer a Szedeák!

III. negyed
Folytatódik az összecsapás. Sulovics harcol ki egy támadófaultot Watkinson. Csirics! Bent van a negyedik hármasa is 47-42. Labdaszerzés, gyors kosár Sulovicstól 49-42. Belelkesült a közönség! Juhos leszedi a támadólepattanót, majd szépen visszateszi a labdát 51-42. Nagyszerű kezdés a második félidőben. Paksi időkérés! Csirics kosarát nem adják meg, egy mosollyal veszi tudomásul a csapatkapitány. Samenas 51-44. Sulovicsot egyedül hagyják, és tudjuk, hogy ez mindig nagy hiba 53-44. Mintaszerű szegedi támadás végén Lilov passzából Csirics talál be 55-44. Will 55-46. Csirics első hármasa lejön, a második kísérlet már bent! 58-46, tizenkét pont az előny! Csirics bekígyózik, majd megoldja a ziccert 60-48. 23 pontnál jár a szerb játékos, nem véletlen, hogy a becenevét skandálja a közönség. Kovács kosara után Csirics büntetőzik jól 62-50. A Szedeák eddig mindössze egyszer győzte le a Paksot, még 2010-ben. Ma meglehet a második. Most Juhos tesz ehhez hozzá 64-51. Két perc van a negyedből. Boltics ad nagy labdát, de Sulovics kihagyja, 64-54 a negyed vége.

II. negyed (44-42)
Paksi kosárral indul a negyed, vezetnek a vendégek 22-24. A nemrég igazolt Filipovics Márkó triplával mutatkozik be a szegedi közönség előtt 25-24. Boltics közelijére Will triplával felel 27-27. Bán Tibor is beszállt csereként. Paksi kosarak után Boltics talál be 29-32. Szoros meccs, erre lehet számítani a legvégéig. Lilov! Beakad a hármas a bolgár klasszistól 32-34. Alaposan kapnak szidást a játékvezetők a közönségtől, nem minden ítélettel értenek egyet. Hoppá! Előbb Csirics, majd Lilov dob triplát, parádézik a Szedeák 40-37. Időt is kérnek a paksiak. Nincs megállás! Labdaszerzés, rohan a Naturtex, Boltics befejezi 42-39. Megint Boltics, ez a tripla lejön. A Paks viszont kiegyenlít Battle triplájával, időt kér Nikola Lazics. Csirics eladja a labdát, de beleért egy paksi, marad a Szedeáknál. Boltics büntetőzhet: bent mindkettő 44-42. Wirth dobása lejön, félidő.

I. negyed (22-22)
Sulovics kosarával vezet a Szedeák 2-0. Kovács a paksiaknál, Sulovics után Csirics triplája a Szedeáknál, máris 10-7. Megint Csirics, ez is hármas! Remekül kezd a csapatkapitány! 13-9. Az exszegedi Watkins büntetői jók az Atomnál 13-11. Samenas egyenlített újabb büntetőkből 13-13. Sulovics megint eredményes, hét pontnál jár a center 15-15. Lilov! Jó a hármas! 18-15. Csirics villan, megoldja egyedül a palánk alatt 22-18. Két perc van hátra a negyedből. Battle két duplája egyenlítést ér a paksiaknak 22-22. Ez a negyed vége.
 

Korábban

A férfi kosárlabda NB I A csoport lebonyolítása a következőképpen néz ki: az alapszakasz 26 meccsből áll, ezután a tabellán az 1-5. helyen álló együttesek a felső-, a 6-10. helyen álló csapatok a közép-, a 11-14. helyezettek pedig az alsóházban folytathatják a küzdelmeket. A rájátszásba a középszakasz végén az első nyolc kerül be.

A Naturtex-SZTE-Szedeák a nyolcadik helyen áll, ám matematikailag még nem biztos, hogy a középházba kerül, hiszen öt meccs hátravan  az alapszakaszból. Az alsóház elkerüléséért a Jászberény és az Atom- erőmű küzd: mindkét együttesnek hét sikere van a szegediek tíz győzelmével szemben. A matekozás lényege: ha a Szedeák a szerdai, jászberényi győzelem után ma 18 órától hazai pályán a paksiakat is megveri, gyakorlatilag kezdhet készülni a középszakaszra.

– Edzőink minden meccsre kiválóan felkészítenek bennünket, ezzel megkönnyítik a helyzetünket. A jászberényi bajnokinál is ez volt a helyzet: kemény volt, de nagy győzelmet arattunk – mondta lapunknak a 79–74-es összecsapásról Nenad Sulovics, a csapat centere.
 

 Kuklis István
Fotó: Kuklis István

 

– Az Atomerőmű ellen sem lesz könnyű dolgunk, mert jó formában vannak, szerdán megverték a címvédő Szolnokot. Most is a sok futásra és kemény védekezésre épülő játékunkra készülünk, ha ez működik, elégnek kell lennie a sikerhez. Szeretnék meghívni minden drukkert a meccsünkre: jöjjenek ki, szurkoljanak nekünk, mert szükségünk van rájuk – tette hozzá.

A hazaiaknál Bán Tibor újra bevethető, a paksiaknál pedig visszatért az amerikai center, Ryan Watkins, akit éppen Szegedről igazoltak a legutóbbi szezon elején.

 

Forrás: delmagyar.hu

 
 
Forrás: 
SZTE-SZEDEÁK