Rövid összefoglaló a történelmi sikerről

Egis-Körmend - Naturtex SZTE Szedeák 66-72 (8-20, 22-15, 19-16, 17-21) 

 

GALÉRIA

KÖRMEND: Petty 20/6, Smith 9, Ferencz 10/6, Allen 18/3, Csorvási 9. Csere: Németh. Edző: 

SZEGED: Lilov 23/18, Boltics 9, Csirics 21/9, Juhos 4, Sulovics 13/3. Csere: Wirth 2, Révész. Edző: Nikola Lazics 

Győr, Audi Aréna, 1400 néző 

A csalódott csapatok bronzcsatájában alighanem a szegediek voltak kevésbé csalódottak, hiszen számukra az éremszerzés lehetősége klubtörténeti siker. Ennek jegyében kezdődött a mérkőzés, melyre egyszerűen nem tudott felpörögni az első negyedben a Körmend. Bezzeg a szegediek, akik sokkal pontosabban és lelkesebben kosarazva a negyed derekához érve komolyabb előnyt szereztek (6-17). Potocnik mester kétszer is kikérte az idejét, hogy megpróbálja felrázni csapatát, de nem ért el igazán sok sikert. Szegedi oldalon különösen Andrija Csirics villogott, kilenc pontig jutott a veterán hátvéd, csapata pedig húszig (8-20). 

A második tíz perc Juhos szép centerezésével indult, amire Allen gól jó plusz faultos pontjaival válaszolt a Körmend. Ennek ellenére továbbra sem ment Ferenczéknek, sorra hagyták ki helyzeteiket. A Szeged ennél jobban bánt a lehetőségeivel, ugyanakkor mintha ők is beragadtak volna kicsit. Így aztán megmerevedtek a frontvonalak (11-24). 

Sokáig nem csökkent és nem is nőtt a különbség, aztán az utolsó három percben a Körmend lépésről lépésre kezdte eltüntetni a különbséget. Az utolsó percre fordulva már csak öt pont volt az előnyük (28-33). A negyedet Parish Petty kettese zárta (30-35). 

A fordulás után sokkal kiegyenlítettebbé vált a játék, igazából egyik csapatnál sem voltak hullámvölgyek. A Körmend folyamatosan ott loholt a Szeged nyakán, de a vezetést nem tudták átvenni. Aztán két és fél perccel a vége előtt két kihagyott szegedi helyzet megbosszulta magát, s a Körmend újra egészen szorossá tudta tenni az állást (44-46). És a legnagyobb bajban ismét érkezett Andrija Csirics, triplája után kicsit megnyugodhattak a szegediek. Sőt, Sulovics kettese Potocnik mestert ösztönözte időkérésre. A dorgálás ezúttal látványosan hatott, mert a negyed végéig hátralévő időben két pontra felzárkózott a csapata (49-51). 

A körmendiek először a meccsen azonnal megszerezték a vezetést, Terry Allen hármasával egyetlen ponttal jártak előrébb a Szegednél. Lilov kettesével azonnal visszavették az előnyt a Tisza-partiak, amire Allen egy bedobott büntetővel válaszolt. Izgalmassá és hajtóssá vált a meccs, szó sem volt már csalódottak csatájáról, itt bizony mindkét gárda nagyon akarta a sikert. 

A fáradtság miatt egyre inkább egyéni megoldásokkal próbálkoztak a csapatok, eleinte a Körmend volt ebben a szerencsésebb (55-53). Ráadásul a Szegeben két kulcsembernek, Csiricsnek és Bolticsnak is négy faultja volt, azaz nem védekezhettek olyan keményen. No de ott volt Lilov, aki a legjobbkor talált be kintről. De hogy ne unatkozzunk, Ferencz Csaba varázsolt be egy hármast, így újra a vasiak jártak előrébb (59-56). Időközben Juhos Levente is a kipontozódás szélére jutott, tovább szaporítva a szegedi gondokat. De a szegediek ezen az estén nagyon nem akartak kikapni, s előbb Sulic triplájával utolérték a Körmendet, majd Lilovéval már néggyel jártak előrébb (61-65). Smith három büntetője után újabb Lilov-hármas érkezett, az utolsó két percnek így a Szeged vághatott neki előnnyel (64-68). 

Csorvási centerezése két pontot ért a Körmendnek, pontosan úgy, ahogyan Csirics büntetőzése. Így a vasiaknak hetven másodpercük maradt a fordításra. Ám ekkor eladták a labdát, s Lilov harcolt ki két büntetődobást. A bolgár irányító nem tette meg azt a szívességet Ferenczéknek, hogy hibázik, így jött a Körmend utolsó időkérése 43 másodperccel a vége előtt. Petty és Allen dobása is kimaradt, így a Szeged történetének legjobb eredményét elérve harmadik lett a kupában. 

Nikola Lazics: Gratulálok a csapatomnak, remekül játszottunk ezen a tornán. Fáradtak vagyunk, de boldogok vagyunk a bronzéremmel. Szeretném megköszönni a szolnoki szurkolóknak a biztatást, nagyon sokat segítettek nekünk. 

Ferencz Csaba: Nagyon rossz felfogással kezdtük a meccset, ilyen hozzáállással, amit néhány játékos mutatott, nem lehet elkezdeni egy meccset sem. Gratulálok a Szegednek a győzelemhez. 

Statisztika: 

http://netcasting.webpont.com/n6/?hun_cup_7   

Fotó: 

Rébay Viktor 

Forrás: mkosz.hu

Forrás: 
SZTE-SZEDEÁK