Nem rajtunk múlik a továbbjutás....

A pályán kívülről figyelheti a középszakasz utolsó fordulóját a Naturtex-SZTE-Szedeák, amelyre izgalmas szerda vár, hiszen úgy juthat be a rájátszásba, hogy közben nem játszik mérkőzést.

Ivan Lilov

Szombaton, Kaposvár elleni sikerével a Naturtex-SZTE-Szedeák számára véget értek a középszakasz küzdelmei, amely során lapos hullámvasutat járt be a csapat: a nyitófordulóban Sopronban sikerült nyernie Nikola Lazic együttesének, ám ezt követően – talán a legfontosabb meccsen – nem tudta saját arcát mutatni a gárda, így kétpontos vereséget szenvedett a Kecskeméttől, így a helyett, hogy két győzelemnyi előnyre tettek volna szert Marko Bolticék, csak egy volt a különbség. Az látszott, hogy a kecskeméti találkozó lehet a kulcs, mivel ekkor azonos mérleggel állt a két csapat. Végül szinte teljesen hasonló meccset játszott a KTE és a Szedeák, mint az újszegedi sportcsarnokban: hiába vezetett nagyobb arányban is a vendég együttes, végül csak két ponttal nyert, mindez pedig azt jelentette, hogy mivel a két csapat egymás elleni mérlege azonos volt, így a középszakasz összes meccsének kosárkülönbsége dönt arról, ki áll jobban a Kecskemét és a Naturtex közül. Ebben a pécsi meccsig jobban álltak a mieink, azonban a 32 pontos vereség után kereken nulla lett a Szedeák kosárkülönbsége a középszakaszban – a Kecskemété viszont ekkor fordult át plusz 32-re, miután egy huszassal verték a Kaposvárt.

A 18 győzelemmel és 16 vereséggel zárt szegediek számára azonban megeshet, hogy nem ért véget az idény, de sorsuk már mások kezében van. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy a szerdai utolsó fordulóban milyen eredmények kellenek ahhoz, hogy ott legyen a Szedeák a legjobb nyolc között. A legkönnyebb eset: a Kecskemétnek ki kell kapnia Sopronban, ám mivel a soproniak eddigi hét meccsükből hatot elveszítettek, ez mindenképpen meglepetésnek számítana. Ha viszont nyer a KTE Sopronban, még azzal sem úszott el a play-off: ehhez viszont a már biztosan hatodik helyen végző Pécsnek kellene nyernie a Kaposvár otthonában. Ezzel a Szedeák a hetedik helyre futna be, mivel a somogyiakkal szemben idehaza 11 pontos győzelmet aratott, míg idegenben csak néggyel kaptak ki Juhos Leventéék – de ez az eshetőség csak akkor lép életbe, ha a Kecskemét is vereséget szenved Sopronban.

Amennyiben ugyanis a Kaposvár odahaz kikap, a Kecskemét pedig megveri a Sopront, akkor három csapat végez azonos mérleggel, akkor a három csapat (a Kaposvár, a KTE és a Szedeák) középszakaszban lejátszott egymás elleni meccsei alapján kell miniligát készíteni, és a három csapat közötti győzelem-vereség arány a rangsoroló. Ebben így végeztek:

1. Kecskemét (3 győzelem, 1 vereség)
2. Szedeák (2 győzelem, 2 vereség)
3. Kaposvár (1 győzelem, 3 vereség)

A Kecskemét tehát a Kaposvár elleni két sikerével lenne a nyerő, és a Szedeák is ott lenne a nyolc között. Összegezve tehát: a két rivális, a Kaposvár és a Kecskemét közül bármelyik vereséget szenved szerdán, akkor biztos ott van a rájátszásban a Naturtex-SZTE-Szedeák. Ha a Kaposvár nyer, akkor a Sopron kaparhatja ki a gesztenyét a Szedeák számára, ha viszont a Kecskemét győz Sopronban, akkor csak a Kaposvár vereségével lehet ott a play-offban a Szeged. A Sopron-Kecskemét, és a Kaposvár-Pécs találkozót is szerdán 18 órától játsszák, így nagyjából háromnegyed nyolcra kiderül: története során ott lesz-e másodjára is a rájátszásban a Szedeák.

Forrás: 
SZTE-SZEDEÁK