Molnár Csabát köszöntjük!

Ma ünnepli hatvanadik születésnapját a Naturtex-SZTE-Szedeák alapító tagja, korábbi edője, Molnár Csaba: a korábbi élvonalbeli játékos életében továbbra is meghatározó szerepet játszik a kosárlabda, a kerek évfordulót pedig Balatonakarattyán, egy régi családi nyaralóban ünnepli.

- Az ember a kerek évek alkalmával elmélkedhet, mit ért el élete addigi szakaszában. Ön mire büszke a leginkább, legyen szó magánéleti, vagy sportszakmai kérdésekről?

- Magánemberként nagyon tartalmas családi életet élek, négy gyermeket fel tudtunk nevelni. Szakmai részt tekintve pedig a Szedeák megalapítására, és a klubban végzett munkámra. Reális cél volt, hogy A csoportos csapat legyen Szegeden, ez a lehetőségekhez képest jól is megy, ezzel sikerült elérni a célokat.

- Már nem dolgozik edzőként, nem hiányzik a kispad? Milyen szerepet tölt be a mindennapjaiban a kosárlabda az edzői feladatok hiányában?

- Konkrétan edzői feladatom ugyan nincs, de a kosárlabdában továbbra is benne vagyok, szeretem, amit csinálok. Megyei utánpótlás referensként dolgozom, járom a Csongrád megyei klubok utánpótlás-csapatainak edzéseit. Mindegyik egyesület edzésére elmentem, próbálom segíteni az ott dolgozó edzők munkáját.

- Másabb, nehezebb a munka ma az utánpótlásban, mint mikor Ön dolgozott benne? Megannyi szegedi sikeres játékost kinevelt, volt valami titka?

- Kétfelé bontható a dolog: a gyerekek mentalitását tekintve sokkal könnyebb volt régebben, kevesebb volt az elszívó erő, mint most. Kevesebb volt a fegyelmezés, e mellett a szülők beleszólása is mostanára nagyobb mértékű lett. Szakmai szempontból sokkal nehezebb a mostani edzők dolga, a TAO bevezetésével viszont a financiális háttér rendeződött, e miatt sokkal könnyebb. Ha egy egyesület meg akar tartani egy edzőt, akkor meg tudja, ha csak a financiális részén múlik.

- Ha már a szülők szóba kerültek: az új szezon első mérkőzése mindjárt érdekes lehet Önnek, mint szülő, hiszen az egyik gyermeke, a Debrecenben kosarazó András ezúttal a Szedeák ellenfelénél fog játszani. Hogy tudja kezelni ezt a helyzetet?

- Mindig érdekes, mikor ellenfélként jön a Szedeákhoz bármelyik fiam. Előfordult, hogy mind a három fiam másik egyesületben játszott. Éppen ezért már hozzászoktam, alapvetően higgadtan, reálisan próbálom végignézni az egészet. Nem szoktam magam elragadtatni magam egyik oldal felé sem.

- Ha magyar férfi kosárlabda, akkor nem lehet megkerülni a férfi válogatottat: Stojan Ivkovic csapata 19 év után ott lesz az Európa-bajnokságon Romániában, mit vár a válogatottól?

- Nem csak nekem, hanem a szövetségi kapitánynak is komoly problémát jelent ennek a kérdésnek a megválaszolása. Van két olyan játékos, akinek az ott léte vagy nem ott léte befolyásolhatja a csapat szereplését. Az egyik Hanga Ádám, én úgy gondolom, ha ő nem lesz, akkor minimálisra csökken az egyébként sem túl nagy esélyünk. A másik pedig a honosított amerikai irányító, DeAndre Kane – ha egyikük sem lesz ott, a csoportból való továbbjutás csoda lenne. A románokon kívül egy győzelem már szép teljesítmény lenne, de sosem lehet tudni, bízom benne, hogy megoldódnak ezek a problémák, és akkor van esélyünk.

- Visszatérve Szegedre, az új idényben is ott lesz a lelátón, és szurkol a szegedi sikerért?

- Természetesen ott leszek! Attól függetlenül, hogy most direktben nincs közöm a klubhoz, amikor tehetem, kimegyek a Szedeák mérkőzéseire. Mondhatom, a Szedeák az ötödik gyermekem.

 

Forrás: szegedma.hu

Forrás: 
SZTE-SZEDEÁK