Indul az átszervezett férfi másodosztály

Körkép – A piros és zöld csoportban is kiélezett küzdelem várható.

Az eddigi területi elv alapján két csoportba osztott csapatok az idei évadtól az előző szezonban elért helyezésüktől függően erősorrend szerint lettek két csoportra osztva - az erősebb pirosra és zöldre. Pénteken három piros és - elvben - két zöld meccsel elkezdődik a 2017-18-as felnőtt évad.

Az előző évadban a másodosztályt megnyerő DEAC feljutott, ám nem az élvonalban az utolsó helyen záró MAFC, hanem a legmagasabb osztályban az indulást nem vállaló Vasas került fentről a piros csoportba.

A Vasas - talán nem túlzás ezt állítani - csikócsapattal vág neki a másodosztálynak, a tapasztaltabb játékosok többségére - Horváth Á., Garamvölgyi, Faragó - az NB II-t megnyerő alakulatból pedig a Surmann-fivérekre nem számíthat az új vezetőedző, Saeed Armaghani. Tapasztalt játékosnak leginkább Katona, Moravcsik, valamint Andrássy tekinthető, kérdés, a jobbára saját nevelésű kosarasokból álló lendületes csapat mire lesz képes a többnyire rutinosabb játékosok alkotta riválisok ellen.

Az egyik ilyen rivális az előző kiírás döntőjének vesztese, a Veszprém lehet, amelynél a Kámán, Jilling, Hegedűs Attila, Kálló kvartett kiesése jelentős érvágásnak tűnik, kérdés az élvonalból, Kecskemétről érkező Hegedűs Gergely, valamint a jelenleg sérült Schéda mennyire tudja pótolni a visszavonuló, távozó kosarasokat.

A bronzérmes Oroszlánynál is voltak változások, a Horváth, Varga, Wehner trió helyére a Bödör, Illés, Sömenek hármas érkezett - az idegenlégiósokat ezen összeállításban nem vettük figyelembe, őket pótolhatják, helyettük szerződtethetnek külföldi kosarasokat a csapatok. Erre várhatóan néhány forduló elteltével kerül majd sor, amikor látják majd az együttesek élén álló szakmai stábok, melyik az a poszt, ahol a leginkább erősítésre szorulnak.

A negyedik helyen a MEAFC végzett. Miskolcon a palánk alatt próbáltak fiatalítani. Az inkább a 40-hez, mint a 30-hoz közelítő Szojka és Fazekas mellett Endrész is távozott - utóbbi Tiszaújvárosba. Talán nem csak Miskolcon várják kíváncsian Timkó Norbert szereplését, aki mellett Béres érkezett - a szó szoros értelmében - erősítésként a palánk alá.

Győrből Kovács Soma ugyan távozott, ám a pozsonyi Domsitz Márton, a tehetségét már Zalaegerszegen is felvillantó Gáll Dominik, valamint Csaba György színre lépésével összességében várhatóan bővülnek a variációs lehetőségei az új edzőnek, Bukics Zsoltnak. Érdekesnek ígérkezik mindenesetre a nyitányon az Oroszlány-Győr meccs.

Az MTK Törökbálintnál a mezőnyből Horváth Kristóf távozása lehet érzékeny veszteség, ugyanakkor Nagy Szabolcs személyében egy képzett, távolról is veszélyes kosarassal bővültek a belső posztokon a Szolnok szakmai stábjához távozó Szarvas Gábor helyett a szakmai munkát irányító Simon Nándor variációs lehetőségei.

A Nyíregyháza legnagyobb erőssége az lehet, hogy többnyire az élvonalat - több kevesebb sikerrel - megjárt, de helyi nevelésű, kötődésű srác alkotja a keretet.

A TF Budapest minden bizonnyal a hamarosan kezdődő évadban is mindenkinek igen kellemetlen ellenfele lesz, és ugyanez áll az évek óta sztárok nélküli, ám igen egységes Honvédra is, amelynek játékát ezúttal Drevenka Dávid személyében egy igen tapasztalt irányító fogja majd össze.

Várhatóan a jókora meglepetésre a felsőházba kerülő, veszítenivaló nélkül pályára lépő Nagykőrös ellen sem mehet senki biztosra. Bonyhádra visszatért Jilling László, a tolnaiak az előző szezonban elsősorban hazai pályán voltak eredményesek. Az előző évadban hullámzóan szereplő Békésnek sokat segíthet a lelkes közönsége, amelyet nem nehéz tűzbe hozni, s a Vásárhelyi Kosársuli is szép reményekkel vághat az új évadnak. A mezőny egyetlen utánpótlás együttese a PVSK Kronosz a 2016-27-es szezonban is kapott el élcsapatokat, ugyanakkor volt, hogy meglepő vereségeket szenvedett, szereplésük attól függött, mikor kire volt szüksége az első számú együttesnek - ugyanakkor biztos, hogy az együttes működtetése elérte célját, azaz a játékosok sokat fejlődtek, s ezt remélhetőleg a hamarosan kezdődő évadban már az élvonalban is bizonyíthatják.

Összességében egy igen kiegyenlített, szoros évadnak nézünk elébe a piros csoportban, ezúttal első blikkre nincs olyan kiemelkedő gárda, mint volt - különösen a téli igazolásai után - a DEAC.

A piroshoz hasonlóan a zöld csoport elnevezésű alsóház is kiegyensúlyozottnak tűnik. A nyári igazolások alapján első ránézésre három gárda valamivel erősebbnek látszik riválisainál: a Salgótarján, az anyagi háttér és a játékosállomány tekintetében is sokat erősödő Budafok, valamint az újonc, de korábbi élvonalbeli kosarasokkal is erősödő BKG DSE Szigetszentmiklós. Üde színfolt lehet a MAFC, a Falco, az Alba Fehérvár és a Sopron utánpótláscsapatának szereplése. Kell pár hét, amíg kialakulnak az erőviszonyok, kérdés hogy áll össze a Pápa, az Óbuda, a Tiszaújváros, a Baja és az Eger.

Forrás: 
BB1.hu